top of page
Skribentens bildAnna Landström

Skörda och hantera snittblommor

Uppdaterat: 5 feb. 2023



När du skördar dina blommor till buketter och arrangemang finns en del tips och trix som gör att blommorna håller längre i vasen. Vissa växter har en benägenhet att snabbt vissna efter att ha snittats och andra kan lorta ned vasvattnet väldigt över tid.

Generellt gäller att blommorna ska skördas när det är svalt ute, och att rena verktyg och hinkar ska användas.


Skördetid

Skörda helst blommorna tidigt på morgonen. De har då kunnat dra åt sig vatten hela natten och temperaturen är sval. Näst bästa tiden är senare på kvällen. Undvik att skörda mitt på dagen när det är som torrast och varmast.


Vassa och rena verktyg

Skörda blommorna med en vass kniv eller blomstersax, rena vassa snitt gör att blomman kan suga upp vatten mer effektivt och motverkar att stjälken krossas vid snittet.


Skörda ned i vatten

Ha en hink med rent kallt vatten med dig när du skördar så att blommorna direkt kan komma i vatten. De kommer ha svårare att suga upp vatten om snittytorna kommer hinna torka ut. Det finns även risk att snittytorna fylls med luftbubblor om ytan lämnas öppen.

Skördestadie

De flesta blommorna ska skördas i knopp eller precis nyutslagna för att ha så lång hållbarhet som möjligt. Vanligt för arter med flera blommor på axet är att de skördas när 1/3 av blommorna slagit ut. Vissa blommor bör skördas fullt utslagna och med styva stjälkar - så du behöver veta i vilket stadie blommorna du odlas bör skördas. Om du skördar för tidigt eller sent kommer det påverka vaslivet negativt.


Strippa bort blad

Plocka med fördel bort bladen längst ned på stjälkarna. De flesta kan du ta bort direkt ute i odlingen. Färre blad att försörja med vatten gör det lättare för stjälken att dra upp tillräckligt med vatten till själva blomman.


Vila

Låt blommorna stå svalt och dra åt sig vatten några timmar eller över natten innan de arrangeras i vas eller bukett.

Bind och arrangera!

Efter att växterna har dragit vatten kan du binda buketten eller göra ditt arrangemang. När du är klar snittar du stjälkarna i rätt längd och stoppar direkt i vatten, gärna med egen blomsternäring.

Använd 'flower food'

De flesta blommor står bättre i vasen om de får näringslösning tillsatt (de har ju inga rötter längre och kan inte få i sig näring på normalt sätt). Om man köper färdig näring brukar det också vara ett bakteriedödande ämne i som håller vattnet lite fräschare.

Dirty Flowers

Vissa sorters växter skunkar ned vattnet i vasen väldigt fort. Om någon av dessa sorter ingår i buketten/arrangemanget kan det vara bra att hålla ett extra öga på vattnet, och byta ofta, kanske rent av varje dag beroende på hur många av dem som finns i vasen. Några exempel på dirty flowers är dahlia, solros, zinnia och mynta.

Wimpy Flowers

Vissa blommor vissnar väldigt snabbt efter att de skördats, och om de inte hanteras på rätt sätt så kommer de inte resa sig igen. De har alltså svårare att dra upp vatten efter att de blivit snittade än andra sorter, men kan man få dem att börja dricka igen så kommer många av dessa sorter stå 7-10 dagar i vas! Basilika och myntor är ett par exempel.


För dessa sorter är det bra att vara lite mer noggrann vid skörd. Tidig morgon är bäst, och rakt ned i en hink med kallt vatten. Därefter doppas stjälkarna i kokande vatten, 10-15 sekunder, och ställs tillbaka i hinken med svalt, rent vatten. Det är att blommorna får vila i några timmar efter kokningen så att de kan dra åt sig vatten igen.

Vill du veta mer?

Om du vill veta hur man gör egen flower food, ha en lista med optimalt skördestadie på de vanligaste snittblommorna, veta hur man lagrar blommor i en blomsterkyl m.m. så rekommenderar vi vår kurs Skörda och Hantera Snittblommor. Du kan läsa mer om den och anmäla via denna länk!


Det var allt för denna gång! Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!


/Anna på Blomma i Tid



826 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page