top of page
Skribentens bildAnna Landström

Förodla dahlior för tidigare blomning!

Uppdaterat: 5 feb. 2023



I slutet på mars/början på april brukar många börja förodla sina dahlior. Att förodla är inget måste, men det kan ge en del fördelar om man har utrymmet. Det finns både för- och nackdelar, hur man väljer att göra är kanske främst en smaksak.


Tänk på att dahliorna kommer ta mycket plats, det går åt mycket jord, och om du inte ger dem bra ljus kommer de bli taniga och rangliga! Kan du inte ge bra förutsättningar för knölarna är det bättre att vänta tills de kan vara ute i växthus, eller att helt enkelt direktplantera. Innan mitten av mars rekommenderar vi växtbelysning för att kunna erbjuda plantorna tillräckligt med ljus.


Några anledningar att förodla dahliorna:

  • Tidigare blomning eftersom plantan kommer igång tidigare.

  • Mer motståndskraft mot snigelangrepp (sniglar ÄLSKAR dahlior och en större planta är inte lika smaskig, eller i alla fall inte lika lättuggad!)


Några anledningar att inte förodla dahliorna:

  • Tar mycket plats inomhus

  • Har man inte ett svalt och ljust utrymme att ställa dem kan de bli väldigt långa och rangliga om man börjar för tidigt.

  • Växtbelysning behövs om du odlar innan mitten av mars.

  • Stor mängd jord går åt.

  • Oftast kommer de direktplanterade knölarna ikapp och blommar lika bra som de som förodlats, någon vecka senare bara.

Putsning av dahliorna

När dahliorna kommer från butiken kan de behöva putsas. Det innebär att man klipper bort alla gamla sugrötter och eventuella knölar som gått av eller hänger löst.

Anledningen till putsningen är att de gamla rötterna är döda och inte gör plantan någon nytta. Det kan dock vara en bakteriekälla efter vinterförvaringen. Om du ändå gör dig besväret att förodla kan du lika gärna klippa bort dött material.


Knölar som hänger löst i ‘trådar’ kan inte ge plantan någon näring, så det är ingen idé att spara dessa. Ta en vass sax eller sekatör och klipp helt enkelt bort allt ‘skräpigt’. Det kan kännas som att mycket av knölen försvinner, men den kommer sätta nya knölar och växa till sig under säsongen.


Om det känns läskigt att klippa bort så mycket kan du tänka på att en dahliastickling som är helt utan knöl ändå växer till sig fint och sätter nya knölar på bara en säsong! Knölen är inte det som ger plantan näring under säsongen, det är sugrötterna. Knölen är reservlager för överlevnad när dahlian går i dvala.

Oputsad dahlia direkt ur förpackningen från leverantören.

En putsad dahlia. En hel del knölar åkte, men den kommer blomma fint!

Många undrar om de knölar som har lossnat kan sätta nya blommor. Svaret är kanske, men oftast nej. För att det ska kunna bli en ny planta krävs att knölen gått av med 'nacke' och 'ögon', vilket de flesta inte gör. Se länkarna längst ned på sidan för att läsa mer om knölarna och hur man delar dem.


Förodla dahliorna inomhus

Plastpåsar beskrivs ofta som väldigt platseffektivt och enkelt. Beroende på knölarnas storlek tar man en 2-5 liters plastpåse och fyller med ca en halv liter jord. Stoppa ned knölen och täck med mer jord. Låt gärna den gamla stjälken sticka upp över jordytan. Packa jorden lite från utsidan.


Om du vill odla på detta sätt är det smidigt att förvara påsarna i genomskinliga plastbackar med lock, sen är det lätt att ställa ut hela backen när det är dags för avhärdning. Nackdelen med plastpåsar är att det inte finns dräneringshål, och man måste hålla koll på hur mycket man vattnar för att inte knölarna ska ruttna.



Vi förodlar hellre i krukor, som är stabilare än plastpåsar och har fördelen av dräneringshål i botten, vilket gör att det är svårare att övervattna. De är också lättare att hantera, transportera och kan återanvändas år efter år. Fyrkantiga krukor är mer platseffektiva än runda. Fyll krukan till hälften med jord, sätt i knölen och täck med jord. Den gamla stjälken kan sticka upp över jordytan. Vi använder hållbara krukor i plast, 11 eller 13 cm beroende på hur stor knölen är.


Jag föredrar att förodla i krukor jämfört med plastpåsar - om jag förodlar alls. Plastpåsarna är inte så platseffektiva som det beskrivs enligt mig, och de är svåra att lyfta, transportera och framförallt vattna på ett bra sätt. Det känns även svårt att motivera mängden engångsplast som går åt, för helt ärligt tror jag inte det är många som ställer sig och diskar ur plastpåsarna efter användning... - Anna

Vattna eller ej?

Ofta sägs det att man inte ska vattna knölarna innan de kommit upp eller börjat sätta sugrötter. Förodlar man i plastpåsar är det lätt att se sugrötterna genom påsen. Då är det dags att vattna. Om jorden är för blöt och knölen inte kan suga upp allt vatten riskerar knölen att ruttna.


Dock har vi märkt att de knölar somvarit lite extra torra efter vinterförvaringen och lagts i vatten över natten för att dra åt sig har vaknat mycket snabbare än de som bara satts i torr jord. Därför har vi börjat sätta knölarna i ganska fuktig jord, eller vattnat igenom dem vid plantering. Om själva anledningen till att förodla dem är att man vill ha igång dem tidigare så är det ju också fördelaktigt att de vaknar tidigare.


Sugrötterna syns tydligt genom plastpåsar och godisbackar.


Ögon, skott och tillväxt

Ögonen är den del på knölen som ger skotten som blommorna kommer sitta på. Ibland när man köper dahlior eller tar ut dem ur vinterförvaringen har de redan tydliga ögon, till och med kanske några små skott! Vissa sorter är tidiga med att sätta ögon, andra tar längre tid på sig. Det kan vara värt att notera från år till år vilka sorter man har som är lite långsammare med att vakna, så kan man börja väcka dem först.

Tydliga ögon som börjat växa till sig till skott. Innan dahlian vaknat ordentligt kan de vara lite knepigare att se.


Skott efter lite tillväxt. I detta läge är det bra att ställa dahliorna svalare för att skotten inte ska bli långa och rangliga.


Avhärda och plantera ut

När risken för frost är över är det dags att planera ut dahliorna där de ska växa. För många är detta i slutet av maj eller början av juni. Plantera inte ut om du ser att det ska komma frostnätter eller om det är onödigt kallt och blåsigt. Kolla 10-dagars prognosen och hitta en lämplig tid att sätta ut dina knölar.


Bladverket är känsligt mot frost och kommer vissna ned om det utsätts. Knölarna är lite mer tåliga så länge de sitter i marken. Täck dahliorna med fiberduk om det riskerar att bli en frostnatt efter att du satt ut dem.

Avhärda alltid innan du sätter ut plantor. De är vana vid en jämn temperatur, utan vind och regn. I många fall mår plantorna dåligt om de sätts ut direkt utan att ha fått en chans att vänja sig. Ställ ut plantorna dagtid i ett lite skyddat läge och ta in dem på natten i några dagars tid innan de sätts ut på växtplatsen.

Om det finns möjlighet, och man har många dahlior kan det vara smidigt att slippa bära dem in och ut. Då kan det vara bra att ha frostfri yta utomhus att tillgå. En inglasad altan, växthus eller liknande brukar fungera bra, men man bör ändå hålla koll på 10-dagarsprognosen så att det inte kommer en riktigt kall natt och plantorna fryser. Ta även reda på sista frost-datumet där du bor, det kan ge en fingervisning om när det kan vara läge att sätta ut plantorna.


Avhärdning i hemmasnickrat växthus med frostvakt. Den står vanligtvis på 5 grader och tidigt på våren extraisoleras växthuset med bubbelplast.


Dahlior på väg att planteras ut. Dessa har förodlats i plastpåsar, och vissa har inte kommit igång riktigt än...



Någon vecka efter utplantering, stödnätet med 30x30-maskor är på!


Länkar

Det finns otroligt många bra texter och guider om dahlior. Här är vår favoritguide!

Guide för att dela och hantera knölar, från Summer Dreams Farm


Det var allt för denna gång! Hoppas du lärde dig något nytt, och att artikeln var till nytta för dig och dina plantor!


Om du vill använda någon information ut denna artikel behöver du hänvisa till den och Blomma i Tid!


/Anna på Blomma i Tid

5 910 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page